Takograf Nedir & Takograf Ne İşe Yarar?

Takograf Nedir

Takograf, bir aracın ne kadar süreyle ne kadar hızda kullanıldığını kaydeden bir cihazdır. Bu cihazlar, özellikle ticari araçlarda sık kullanılır. Takograf, bir aracın sürücüsünün çalışma saatlerini ve mola sürelerini kaydeder. Böylece, sürücülerin trafik kurallarına uygun şekilde yeterli dinlenme süresine sahip olup olmadığını belirlemek için kullanılabilir. Bu cihazlar, aracın hızını, rotasını ve süresini kaydeden bir dijital ya da analog sistem kullanarak çalışır. Takograflar, sürücüleri yasal olarak çalışma saatlerini aşmamaları konusunda uyarır ve böylece trafik kazalarının önlenmesine yardımcı olur.

Takograf hangi araçlarda kullanılır?

Tacograflar genellikle ticari araçlarda kullanılır. Ağırlık, boyut, yolcu veya yük taşımacılığı sırasında belirli yükümlülükler taşıyan araçlar için zorunlu hale getirilmiştir. Örneğin, kamyonlar, otobüsler, çekiciler, römorklar, tankerler, ambulanslar, itfaiye araçları, taksi gibi ticari araçlar takograflarla donatılabilir. Bununla birlikte, tacograf kullanımı ve gereklilikleri, ülkelere göre farklılık gösterir ve bazı ülkelerde bazı araçlar için zorunlu değildir. Ticari araç kullanıyorsanız, bulunduğunuz ülkedeki tacograf yasalarını ve gerekliliklerini öğrenmeniz önemlidir.

Takograf kaç saat kullanılır?

Türkiye’de takograf kullanım süreleri, ticari aracın kullanım amacına, ağırlığına ve yolculuğunun türüne göre farklılık göstermektedir. Örneğin, yurtiçi taşımacılık yapan ticari araçlar, günde 9 saatten fazla çalışmamalıdır ve haftada 45 saat sınırı bulunmaktadır. Uluslararası taşımacılık yapan araçlar ise, sürücülerin maksimum 4,5 saat aralıksız sürüş yapmalarına izin verilmekte ve günlük sürüş süresi en fazla 9 saattir. Bununla birlikte, takograf kullanımı ve gereklilikleri, zaman zaman değişebileceği için, her zaman güncel yasal düzenlemeleri takip etmek önemlidir.

Takograf Muayenesi hizmetimizi incelemek için tıklayınız.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Mobil Destek

(0542) 307 3637

WhatsApp

(0542) 307 3637

Bize Ulaşın

alparslanotoservis@gmail.com

Scroll to Top